O scrisoare cu adresant celebru, dar cu raspuns imprevizibil


Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a decis să-şi susţină cauza privind tunelul pe sub Dunăre în faţa premierului României prin intermediul mass mediei, adresând şefului Guvernului o scrisoare deschisă prin care speră să sensibilizeze factorii de decizie guvernamentali astfel încât oraşul nostru să beneficieze de un proiect investiţional major. Scrisoarea deschisă vine chiar la finele mandatului de primar, cu toate că pe acest proiect se bate monedă de patru ani de zile, singurul pas concret pentru realizarea acestuia fiind finalizarea licitaţiei pentru studiul de fezabilitate de către consorţiul Louis Berger Franţa. Demersul primarului vine după ce, în decursul acestei săptămâni, premierul Dacian Cioloş şi alţi reprezentaţi ai Guvernului, prezenţi la dezbaterea Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, ce s-a desfăşurat la Tulcea, au declarat că podul Măcin – Brăila va primi finanţare şi se vor urgenta lucrările de realizare a acestui obiectiv. (Nicoleta Rogojină)

Scrisoare deschisă către Premierul României, Dacian Cioloş

Domnule Prim Ministru,

Am decis să mă adresez Dumneavoastră printr-o scrisoare deschisă, considerând că subiectul pe care doresc să-l abordez este de importanţă majoră, atât pentru locuitorii municipiului Galaţi, cât şi pentru întreaga zonă de sud-est a Moldovei.
Asistăm în ultimele zile la declaraţii bizare ale unor reprezentanţi ai CNADNR care, din birou, consideră că ştiu care sunt priorităţile oraşului nostru şi implicit ale locuitorilor din această parte a ţării.
Astfel, s-a lansat în spaţiul public ideea construirii unui pod peste Dunăre la Brăila, fără a se ţine seama de existenţa unei variante mult mai avantajoase pentru municipiul nostru şi pentru întreaga zonă, şi anume, realizarea la Galaţi a unui tunel pe sub Dunăre.
Construirea unui tunel pe sub Dunăre implică mai puţine costuri decât a unui pod peste Dunăre, iar realizarea lui la Galaţi ar deschide mari oportunităţi economice întregii zone de sud-est a ţării. În plus, ar presupune mai puţine riscuri pentru  circulaţia navelor şi costuri mult mai mici de întreţinere şi exploatare.
Sunt convins că aveţi cunoştinţă despre situaţia social-economică a zonei Galaţi-Brăila-Tulcea, care se confruntă cu un şomaj masiv şi cu o dezindustrializare accentuată, ca urmare a dispariţiei marilor platforme industriale şi a marilor agenţi economici.
Am convingerea că Guvernul pe care îl conduceţi cunoaşte nu doar problemele acestei zone, ci şi potenţialul său de a deveni un pol de dezvoltare pentru zona transfrontalieră cu Moldova şi Ucraina, graţie posibilităţilor pe care le are: construcţii de nave, Dunărea Maritimă şi Delta Dunării.
Pentru zona Galaţi, a fost depus spre evaluare la Comisia Europeană un proiect care vizează realizarea unui Centru Multimodal – port, cale ferată, legătură rutieră. Acest proiect se va putea conecta cu infrastructura creată prin realizarea tunelului pe sub Dunăre, punându-se astfel în valoare zona Galaţi-Brăila-Tulcea şi coridorul european al Dunării.
Considerăm că, prin renunţarea la finanţarea unor proiecte fără viabilitate economică, s-ar putea găsi resurse financiare pentru modernizarea drumurilor naţionale DN 2B şi DN 22, pentru a fi transformate în drumuri exprese, pentru ca apoi, acestea să fie conectate la tunelul pe sub Dunăre în zona municipiului Galaţi.
Consider, de asemenea că proiectele care vizează viitorul municipiului Galaţi trebuie realizate pornind de la necesităţile de dezvoltare ale zonei, punând în balanţă costurile, eficienţa economică şi beneficiul adus comunităţii.
V-am adus la cunoştinţă această situaţie, pe de-o parte din dorinţa de a trage un semnal de alarmă asupra unor declaraţii şi iniţiative lansate fără ca noi să fim consultaţi, pe de altă parte, din dorinţa de a vă arăta că noi avem idei şi soluţii pentru viitorul municipiului Galaţi. Aşteptăm doar să ne fiţi alături, să ne sprijiniţi pentru a alege împreună cea mai bună soluţie, fără a ţine seama de interese personale sau de grup.Cu aleasă consideraţie,

Marius Stan
Primarul Municipiului Galaţi

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s