Un sport care a facut cunoscut Galatiul


Niciodata nu am fost un fan al echipei de fotbal Otelul Galati, mai ales in perioada in care era sponsorizata atit de catre Primarie dar si de catre Combinat dar pe tricouri era inscriptionat doar numele Combinatului. Personal mi se pare corect faptul ca echipa de fotbal care l a facut cunoscut si l a ajutat sa devina primar pe Marius Stan acum 3 ani, cind ros alb albastrii cistigau campionatul, prietenii stiu de ce  adica prin munca multa si sustinuta,   sa ramina fara teren deoarece nu a platit chiria catre Combinat. Desi problema care ar trebui pusa ar fi daca a fost normal ca in afara de Combinat noul patron sa primeasca si alte active, cum ar fi terenul de fotbal. Dar asta nu e treaba mea. Ceea ce vreau eu sa remarc sunt performantele echipei de hochei galatene, care a cistigat titlul anul trecut, un sport prea putin din pacate cunoscut de catre galateni, fara mare tam si fara sponsori deosebiti dar a fost ajutata de oameni care iubesc acest sport  care odata obtinea performante deosebite la Galati . O bila alba si pentru echipa de fotbal Metalosport unde Dorin Butunoiu face tot posibilul sa gaseasca finantari si sa asigure conditii cit mai bune jucatorilor. Eu cred ca poate ar trebui sa alocam mai multi bani pentru sport, si aici tare mi as dori sa fie amenajate terenuri in cartiere unde copiii sa poata juca fotbal sau baschet sau orice vor ei decit sa stea in fata blocului, sa manince seminte, sau sa se contreze in joaca intre ei si sa mai ajunga citeodata si in strada, unde pot fi loviti usor de o masina.

Continuitate
Cei cinci jucători ucrainieni, care au câștigat împreună cu Dunărea titlul sezonul trecut în LNH, fundașii: Konstantin Ryabenko (32 de ani) și Roman Shcherbatyuk (34 de ani), și atacanții:Vitali Donika (33 de ani), Dimitry Nimenko (27 de ani), Sergei Chernenko (31 de ani),  vor continua la echipa campioană și în sezonul viitor.
Vitali Donika-înainte de a juca la Galați a fost în Rusia la HK Sarov din Rusia. Înainte să evolueze în Rusia, în sezonul 2012-2013, Vitali Donika a jucat pentru Donbass Donetsk în Ucraina, echipă cu care a evoluat în KHL (Kontinental Hockey League). Tot cu Donbass Donetsk, Vitali Donika, a jucat în trei sezoane ale Cupei Continentale, competiție câștigată de ucrainieni în 2013. La echipa națională a jucat pentru toate cele trei echipe ale Ucrainei: U 18, U 20 și seniori. Alături de colegul de linie Szabolcs Szocs, a făcut un play-off extraordinar, cu cele cinci goluri marcate în finală Donika, alături de Lorincz, au fost cei mai buni marcatori din finală cu câte 5 goluri.
Konstantin Ryabenko-până să joace la Galați, ”Kostea” a evoluat în Kazakhstan pentru Beibarys Atyrau. În cariera lui a mai evoluat pentru echipe din Ucraina precum: Sokil Kiev, Dinamo Kharkov, Berkut Kiev, Polonia, Stoczniowiec Gdansk și KH Sanok, sau Rusia, Krylia Sovetov 2. Pentru echipele naționale Ryabenko a jucat la patru ediții ale Campionatelor Mondiale, două la U 20 și două la seniori. Unul dintre fundașii de bază ai echipei în cele mai multe jocuri a fost în prima linie alături de colegul său ucrainian Roman Shcherbatyuk sau de Attila Goga.
Dimitri Nimenko-înainte de Dunărea, a fost în Kazakhstan la Berkut Karaganda. A mai evoluat pentru echipe din Ucraina precum: Kompanion Kiev, Donbass Donetsk I şi II, Sokil Kiev. De asemenea a mai jucat în Belarus pentru HK Gomel (I şi II). La echipa naţională a evoluat la mai multe ediţii ale Campionatelor Mondiale seniori şi juniori, ultima oară a jucat pentru Ucraina sezonul trecut la Campionatul Mondial Divizia I, Grupa A. În play-off Dimitri Nimenko a avut un aport decsiv la calificarea în finală fiind al doilea marcator al echipei.
Sergei Chernenko-a venit la Dunărea de la Kompanion Kiev, Ucraina. În cariera lui a mai jucat la echipe din Ucraina precum: Sokil Kiev (I şi II),  HK Kiev sau din Suedia: Kramfors Alliansen, Lugnviks IF. La echipele naţionale a jucat pentru toate cele trei echipe ale Ucrainei (U 18, U 20, seniori), la șapte ediţii ale Campionatelor Mondiale. În meciul decisiv din semifinala cu Corona Brașov, Chernenko a marcat un gol de generic. În barajul pentru semifinale a fost al doilea marcator al echipei cu 51 de puncte, 21 de goluri și 30 de pase decisive.
Roman Shcherbatyuk-fundașul de 34 de ani a jucat înainte de Dunărea în Ucraina la Levy L’viv. Shcherbatyuk nu este la prima experiență în România. Între 2002 și 2005 a jucat în Liga Națională de Hochei pentru Sport Club Miercurea Ciuc. La echipele naționale a jucat la cinci ediții ale Campionatelor Mondiale de juniori și seniori. În barajul pentru semifinale, prima fază a LNH în care a participat, a acumulat 13 puncte, din 4 goluri și 9 pase decisive. În seria semifinală cu Brașovul a suferit o accidentare, după ce a primit un puc în față, ceea ce l-a făcut indisponibil în meciul patru al semifianlei cu Corona. ( Sursa site ul CSM Dunarea Galati )

2 thoughts on “Un sport care a facut cunoscut Galatiul

  1. Magda, Marius Stan a distrus otelul asta sa fie clar…cat despre metalosport iti soptesc un secret….se va lasa cu puscarie, deoarece individul ala a creat clubul pentru a sifona bani publici , deocamdata nu sifoneaza decat de la iubita sa Anamaria Vasiliu de la tineret si sport, insa face presiuni la primarie ca la CJ si-a furato baca i-a facut plangere la DNA pentru trafic de influenta….asta este sportul nostru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s