Lucruri nespuse Cu şi despre Sidex


La sfîrşitul săptămînii trecute reprezentanţii locali ai unui partid de opoziţie au organizat o conferinţă de presă, al cărui conţinut l- au postat pe facebook şi care mie mi  s – a părut interesant. Din mai multe puncte de vedere, pentru că puţini politicieni, mai ales din opoziţie, au avut curajul să spună unele lucruri pe nume, chiar dacă este sau nu aşa . Înainte de a reda integral punctul de vedere al reprezentanţilor acestui parrid, aş vrea să fac totuşi unele precizări. Şi anume că personal mi se pare că Romînia a fost un Eldorado al celor care au venit să investească în energia verde, firmele respective beneficiind de facililităţi pe vremea guvernului Boc  care nu au fost acordate în alte ţări din Uniunea Europeană, unde există obligaţia ca respectivele componente ale instalaţiilor să fie fabricate în ţara respectivă, deci ceea ce însemna înfiinţarea de noi locuri de muncă. Nu mi s a părut normal ca şi investiţia în energia verde să fie amortizată mult mai repede ca în alte ţări din Uniunea Europeană , aşa cum nu mi s a părut normal ca industria să fie afectată de producerea energiei verzi în ceea ce priveşte preţurile,  dar poate că nu sunt eu destul de expertă în acest domeniu. Nu spun că producerea enegiei verzi nu ar trebui să fie încurajată dar cred că astfel ar trebui să plătim facturi mai mici la energia electrică, cînd nu ştiu. Şi o ultimă precizare. Nu mi se pare normal ca Guvernul Ponta să le acorde anumite facilităţi celor de la ArcelorMIttal în ceea ce priveşte numărul certificatelor verzi , adică să le dea o mînă de ajutor, dar în schimb să le ofere o portiţă cu care eu nu sunt personal de acord, şi anume aceea de a putea reduce un anumit procent de personal. Dar asta este situaţia cînd este vorba de Combinat . Şi mai trebuie să menţionez că reprezentanţii ArcelorMittal au transmis un comunicat de presă în care au infirmat faptul că facilităţile legate de certificatele verzi vor fi suortate de populaţie şi de către firmele mici.  În continuare vă recomand să citiţi punctul de vedere al Partidului Forţa Civică Galaţi, pe care nu îl comentez dar pe marginea căruia vă las să reflectaţi. Magda CONDOS- acest text e un pamflet si trebuie tratat ca atare

 Comunicat de presă 

Aparterm-Electrocentrale-Arcelor Mittal
Politica și randamentul managerial

Se știe că Romgaz intenționează să deschidă procedura de insolvență a societățiiElectrocentrale SA Galați, motivat de faptul că Electrocentrale ar datora suma de 140 milioane lei, reprezentând datorii mai vechi prinse într-un grafic de reeșalonare. Evident, cauza acestei situații ar reprezenta-o societatea Apaterm SA care ar fi trebuit să vireze banii încasați de la asociații în contul Electrocentrale.
Pe scurt, aceasta este situația redată de către cei care conduc societățile în discuție, dar fără a se face referire că un salariu mediu la Electrocentrale este de 3 000 lei.Reamintim că Forța Civică a atras atenția în nenumărate rânduri asupra unei situații anormale și pe care o avem în vedere pentru a nu mai exista pe viitor: politizarea unor instituții, companii de stat, numirile pe posturi fiind făcute pe criterii care nu țin de pregătirea profesională a candidatului.Ceea ce vedem azi că se întâmplă la Galați este o consecință gravă a unei asemenea situații.    Până în prezent, nimeni nu a avut interes, și vorbim despre cei cu atribuții de control, să verifice situațiile financiare ale Apaterm și Electrocentrale, și să recupereze datoriile la timp sau sumele de bani acordate pe nedrept unor angajați, majoritatea ocupând funcții de conducere S-a avut în vedere o promovare pe alte criterii (de clientelism) dar nu profesionale.Reamintim că la sfârșitul anului trecut, datorită unor facturi neachitate de către Electrocentrale societății Romgaz, Arcelor Mittal risca să oprească producția fluxului primar, orice sistare putând fi urmată de oprirea tehnologică, Arcelor Mittal declarându-se “o victimă colaterală într-un conflict la care nu are nicio contribuție.”
Produsul esential furnizat de către Electrocentrale lui Arcelor Mittal este oxigenul, prin Linde Gaz.
Gândind logic, rezultă urmatoarea situație :

– Romgaz introduce acțiunea pentru demararea procedurii de intrare în insolvență a Electrocentrale care este principalul furnizor al unui produs esențial în procesul tehnologic al societății Arcelor Mittal.
– Arcelor Mittal va fi în imposibilitatea de a mai asigura locurile de muncă a celor aproximativ 7000 de angajați.
Pe fondul acestor probleme, Guvernul aproba miercuri un ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrică, aceștia urmând să fie exceptați de la plata a 85% a certificatelor verzi – aici intrând și Arcelor Mittal.
Să nu uitam și de recentele probleme legale în ceea ce privește ENEL și ANRE, unde DNA i-a reținut săptamana trecuta pe vicepresedintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu și directorul ENEL, Florin Gugu, în ceea ce privește dubla taxare a certificatelor verzi la consumatorii finali de energie electrică.
Premierul a prezentat actul normativ cu subvenționarea marilor consumatori ca pe o măsură foarte bună: “ Ajută marii consumatori, cei care creeaza mii, zeci de mii de locuri de muncă, care de fapt reprezintă industria, să rămână competitivi și să își scadă prețurile și costurile cu energia.” – vorbim și de Arcelor Mittal.
Atragem atenția că aceste subvenții vor fi suportate de către consumatorii casnici și firmele mai mici.
Guvernul a apreciat că este mai bine să încarce facturile unui consumator care nu este “mare”.
Dacă nu se înțelege schema, reluăm :

– Apaterm încarcă facturile către asociațiile de proprietari (veniturile asigură în primul rând salariile foarte mari ale celor cu funcții de conducere – managerii);

– Apaterm intră în insolvențâ atrăgând ușor, dar sigur, insolvența Electrocentrale;

– Situația juridică a Electrocentrale va afecta grav situația economică a societății Arcelor Mittal (care din 28 000 de angajați în anul 2002, mai are aproximativ 7000, dar este considerat un consumator “mare”).
Și cu toate acestea, premierul dorește și obligă cetățenii să suporte niște costuri ale incompetenței, ale clientelismului practicat atâția ani, de a susține societăți care produc doar pierderi economice pentru stat și care transformă angajatul de azi în șomerul de mâine, dar care asigură intrarea unor bani publici în buzunarele unor oameni cu funcții de conducere.
 Forța Civică face cunoscut faptul că baza legală pentru aceste certificate verzi se găsește înLegea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei verzi din surse regenerabile de energie, modificată și completată cu OUG nr. 88/2011, aprobată cu Legea nr. 134/2012, modificată și completată prin OUG 57/2013, aprobată prin Legea nr. 23/2014.
Iar așa cum susținea și doamna consilier Carla Cozma- coordonator Biroul Teritorial Iași- Instituția Avocatul Poporului : “  Toți consumatorii de energie electrică trebuie să achite contravaloarea certificatelor verzi, neexistând categorii de consumatori scutiți de la plata certificatelor.”Tocmai s-a creat excepția…Premierul poate schimba reglementările legale în funcție de dorințele personale sau interesele de partid.Arcelor Mittal ar trebui ca în următorii 10 ani să nu mai facă nici o concediere și să diminueze consumul de energie cu 20% până în 2020 (sunt condițiile generale de execeptare de la plata certificatelor verzi pentru marii consumatori industriali).Însă, conform comunicatului de presă de pe site-ul Ministerului Econimiei, din data de 11 iunie, societății Arcelor Mittal i se permite să disponibilizeze, totuși, un număr maxim 25% din numărul total al angajaților”

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s