Cât de puternică este adierea estului? Cu şi despre Sidex


bors

Vara aceasta , aşa cum vă spuneam acum ceva timp , se anunţă a fi una foarte fierbinte pentru Combinat, din toate punctele de vedere. Nu ştiu care va fi soarta fostului colos siderurgic, deşi o pot intui parţial, însă ştiu că unele lucruri sunt pecetluite. Iar prietenii ştiu despre ce este vorba. Azi aveam de gând să scriu câte ceva despre adevărata miză a  prelungirii termenului de exploatare a haldei de zgură,  care ar trebui închisă anul viitor, şi cât de important ar fi fierul vechi existent acolo pentru viitorul , atât cât mai este el, al actualei făbricuţe. Dar şi despre un nou sindicat înfiinţat recent care este foarte ” drag ” bravilor şi luptătorilor lideri ai sindicatului Siderurgistul. Am decis însă să scriu acest lucruri în următoarele zile şi să vă las posibilitatea să citiţi un interviu acordat  joi de country managerul ArcelorMittal, Ionel Borş, pe tema creşterii preţului la energie electrică sau gaze naturale, care a apărut pe site -ul ” ziare. com ”. Interviu pe marginea căruia nu vreau să fac niciun comentariu dar îmi menţin părerea că vara nu-i ca iarna şi că unii sindicalişti nu ar trebui să se mai mimeze lupta pe la Bucureşti sau prin alte părţi. Aşa cum îmi vor exprima de fiecare dată regretul pentru faptul că unele investiţii ori nu s-au făcut aşa cum ar fi fost normal ori nu au fost făcute cum trebuie iar nota de plată a cam venit.  Magda CONDOS

Scenariu ingrijorator: Pretul gazului in Romania va fi dictat in totalitate de Gazprom  ( preluare ziare.com)

Pretul gazului in Romania va fi dictat, din 2014, in totalitate de Gazprom, ca efect al liberalizarii preturilor la gaze, a declarat, joi, intr-o dezbatere, Ionel Bors, country manager al ArcelorMittal Galati.
“Ordonanta de liberalizare (a pretului la gaze – n.r.) nu a tinut cont de un lucru esential: Romania are doua surse de interconectare a gazelor: 70% avem productie proprie, iar 30% depindem de import. Cam 32-33 de MW noi importam, din 104-105 consum total in Romania. Ce se intampla dupa 2014 cu gazul din Romania?
Pretul va fi dictat totalmente de Gazprom, iar Romania importa doar 2% din totalul importat de Europa, deci o cantitate foarte mica si devine neinteresant pentru Gazprom sa dea vreo facilitate. La asta se adauga situatiile politice de la noi. Dupa 2014 vom depinde totalmente de Gazprom”, a reiterat Ionel Bors.

De ce se scumpesc gazele si cat vom plati in plus din cauza baietilor destepti Interviu

Acesta a atras atentia asupra faptului ca Romania nu a facut nimic pentru a avea o sursa alternativa de gaze in conditiile in care Nabucco, gazele de sist sau gazele din Marea Neagra sunt “o fata morgana”, ele putand fi accesate abia in jurul anilor 2020 – 2025.
Bors a subliniat ca Romania trebuie sa gaseasca o alternativa la Gazprom, pentru ca este “mai periculos ce se va intampla dupa 2014”, iar problema liberalizarii pretului la gaze va putea fi rezolvata numai daca se va lucra in echipa Guvern – patronate.  “Altfel, vom da vina unul pe celalalt. Ni s-a impus cumva toata treaba asta si trebuie sa o rezolvam cumva. Noi am mers cu doua scheme, care au fost verificate de avocati si sunt in armonie cu legislatia si au fost luate, cat de cat, in consideratie, iar unul dintre argumente a fost acesta, ca din 2014 vom depinde in totalitate de Gazprom.In aceste conditii, ni s-a mai cerut sa facem un benchmark cu tarile vecine – Bulgaria, Ungaria, era firesc sa ne mai ceara ceva, dar in doua saptamani vom merge din nou. O sa prezentam un raport si la Guvern. Stiu sigur ca domnul Nita si, in general, Guvernul ar vrea sa rezolve aceasta problema cumva”, a spus directorul de la combinatul galatean.

Liberalizarea preturilor in alte state

Bors a explicat ca, desi toate tarile UE au liberalizat preturile, fiecare stat si-a pastrat cumva avantajul de competitivitate. “Franta are peste 90% productie de energie la stat. Ei produc energie nucleara. Si ei au fost obligati sa liberalizeze. Au liberalizat, dar au creat pentru industrie, pentru marii consumatori si au tinut cumva 85% – 90% din necesarul de energie la un pret stabilit pentru toti marii consumatori. Au lasat 10% sa se plimbe pe piata si, aici, Europa nu a avut ce spune.Germania si-a pastrat avantajul ei de tara, ca si Grecia. Noi, Romania, avem ceva resurse naturale. Trebuie sa ne mentinem un avantaj si acesta trebuie facut in armonie cu legislatia europeana. Romania nu are niciun avantaj – aici trebuie sa lucram”, a aratat Bors. Propunerile cu care industria romaneasca a mers la Bruxelles constau, in mare, fie intr-o liberalizare mai lina, care sa mearga la fel cu cea pentru populatie pana in 2018 sau chiar 2020, fie – un al doilea scenariu – sa se pastreze avantajul competitivitatii. “Sa se creeze un mecanism pe care noi l-a propus ca un fel de copy-paste dupa ce se intampla in Franta, in Germania, si unde DG Competition nu a avut niciun motiv sa le refuze si le-au acceptat. Avem posibilitatea sa venim cu avocati internationali si sa gasim o schema in sprijin care sa fie in consonanta cu legislatia europeana si sa salvam ce este de salvat”, a conchis Ionel Bors.
Potrivit calendarului de liberalizare, in ceea ce priveste pretul pentru gaze naturale pentru consumatorii casnici prima majorare va fi realizata la 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va creste cu 8%, iar cea de-a doua la 1 octombrie cand acesta va urca cu doua procente.

Advertisements

8 thoughts on “Cât de puternică este adierea estului? Cu şi despre Sidex

  • doar ca sa fie uzat condom-ul e vb de legile fiziciii…aici e vb de frecare…daca intelegi….asteptam un nou caz primul condoms vulcanizat,,,,,iti dai seama ce stire…… sparge blogurile asa ca asteptam sa vedem ce vulcanizare va reusi;:::::):):)::))::)):):):):):):):

 1. AU TRECUT 180 de ZILE CU
  AFISAREA LISTEI TRADATORILOR
  SIDERURGIEI SI CU CAPUL LOR DIN
  TOTDEAUNA – mircea scintei:
  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -AU MAI RAMAS 175 de zile pt a
  nu uita o parte din IUDELE care
  iar au
  TRADAT pe patimasii
  din AMG, girati de cei TRADATI!
  ATENTIONARE:Sta diul vorbelor
  lasa in vigoare CODUL
  PORTOCALIU PENTRU A.M.G
  Inst. de monitorizare si statistica
  a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de
  munca .
  Toate astea pe fondul
  acumularilor
  de nepasare,tradar e,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din
  aceasta fabrica.

  • cobrel…ce se va intampla dupa aceste 175 de zile….o bagi de la capat cu 365?????sau e sfarsitul lumii. ca nu inteleg

 2. Desi nu are o imagine extraordinara,Bors e singurul galatean adevarat care se lupta pentru Combinat.Daca pleaca din echipa de conducere,s-a terminat cu viitorul Combinatului.La fel ca la Otelul,cand a plecat Bors a venit dezastrul la echipa noastra de fotbal.

 3. Propunerile cu care industria românească a mers la Bruxelles constau, în mare, fie într-o liberalizare mai lină, care să meargă la fel cu cea pentru populaţie până în 2018 sau chiar 2020, fie – un al doilea scenariu – să se păstreze avantajul competitivităţii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s