Avem un oraş. Cui îi pasă cu adevărat de el?


Senatorul Paul Ichim a facut o declaratie politica prin care atrage atenţia asupra unor adevăruri dureroase legate de oraşul şi judeţul Galaţi.fotogalati Adevăruri care nu reprezintă din păcate o noutate dar care din păcate îi lasă indiferenţi atât pe cei mai mulţi din politicienii gălăţeni dar şi pe cei mai mulţi din locuitorii acestui oraş. Din acest motiv , şi anume din cauza lipsei de reacţie şi de nepăsare a multora , am ajuns la concluzia că poate este bine să fim fruntaşi şi la şomaj, să moară încetul cu încetul şi Combinatul, dacă gălăţenii şi nu numai ei sunt mulţumiţi de modul în care stau lucrurile în acest oraş şi nu de azi ci de ani întregi. Şi au ieşit în stradă  fără însă să ceară lucruri cu adevărat importante pentru acest oraş sau pentru ei , ci doar schimbarea unui partid cu altul şi pensii sau salarii mai mari în condiţiile în care economia  moare încet de 23 de ani deci nu pot asigura banii necesari pentru majorările respective decât dacă statul se împrumută sau mai vindem câte ceva.Legat de declaraţia acelui primministru care a spus că 80 % din privatizări nu au fost un succes , şi aici  este vorba de socialdemocratul Nicolae Văcăroiu, tind să îi dau dreptate dar nu ştiu dacă e vina străinilor sau a  celor care au decis vânzarea obiectivelor respective în condiţii ciudate.. Cât despre privatizarea Sidexului vreau să fac o mică precizare legată de opinia domnului senator liberal Paul Ichim , şi anume că eu nu cred că acest Combinat a fost cu adevărat o gaură neagră. Şi îndrăznesc să cred că serviciile de siguranţă naţională, cel puţin unele, care au făcut rapoarte în acea perioadă, aşa cum îmi spunea liderul de sindicat Gheorghe Tiber, ştiu istoria  adevărată a privatizării fostului colos siderurgic . Aceasta este umila mea părere. Aşa cum umila mea părere este că în fiecare partid sunt oameni de toată isprava dar acest lucru nu este din păcate de ajuns. Şi că tare mi-ar plăcea să aud şi nişte soluţii prin a căror aplicare oraşul să nu devină o Vale a Jiului  . Magda CONDOS- acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare

Declarație politică

 : De la dezvoltarea armonioasă a teritoriului național … la dezvoltarea sprijinită pe poli de dezvoltare

 Doamnelor și domnilor,

La nivelul anului 2001, guvernarea din acel moment lansa ideea, de altfel frumoasă, a dezvoltării armonioase a teritoriului Actuala guvernare se ocupă de regionalizare și dezvoltare în jurul unor poli de dezvoltare. În 2000, județul Galați era al treilea sau al patrulea participant la bugetul național. În paralel și venitul mediu pe cap de locuitor era situat tot acolo, iar șomajul era scăzut Acum suntem tot pe locul 3 în clasament doar că am inversat clasamentul – suntem între primele 3-4 județe, dar la rata șomajului și la lipsa de ofertă a locurilor de muncă. În acest timp am privatizat confidențial Combinatul Sidex, care era o gaură neagră în economie, dar care a ridicat bine de tot standardul de viață al managerilor politici ajunși, probabil, politicieni ulterior sau al politicienilor vremii. Surprinzător, justiția și ministerul public, total independente, nu au descoperit nimic ilegal până acum deși toată lumea țipa despre jaful din siderurgie.Populația județului Galați a scăzut în 12 ani de la 641.000 de locuitori la 501.000 de locuitori. Doar în municipiul Galați au dispărut 68.000 de locuitori. Ușor, ușor, nu mai este nevoie de spațiu locativ nou și facem și economie la ANL. O treime din localitățile județului Galați se încadrează în acest moment la nivelul zonelor defavorizate. Se pare că există aproximativ 30.000 de copii cu părinți aflați în străinătate. De aici, analfabetism, abandon școlar și infracționalitate. Datele ar fi multe, deoarece s-au perindat deja 3 guvernări.

Morala:

  1. Armonios nu ne-am dezvoltat țara
  2. Decalajele de dezvoltare între vestul țării și est sunt mult prea evidente
  3. Nu s-a constatat nicio strategie în acest sens
  4. Nu există nicio idee de integrat zona la infrastructura rutieră sau aeriană
  5. Infrastructura portuară la Dunăre nu mai are căutare nici în domeniul turistic
  6. Se discută despre dezvoltarea în jurul unor poli și se dă exemplul polonez de regionalizare
  7. De la Revoluție am pierdut în județul Galați 128.000 de locuri de muncă din care mai bine de trei sferturi de înaltă calificare, în industrie .În acest moment noi avem în sectorul direct productiv aproximativ 20.000 de locuri de muncă . Oricât am invoca societatea capitalistă în care primează regulile economice de piață și a liberei inițiative, aici vorbim despre mase mari de oameni.Nu poți avea inițiativă privată decât într-o zonă care are anumite facilități ce țin de o strategie guvernamentală Adaug că nu mă încântă afirmația unui fost prim ministru ce consemna că mai bine de 80% din privatizări au fost un eșec .La un moment dat presa locală acuza parlamentarii locali că nu au promovat pachete legislative care să protejeze comunitatea locală de acest dezastru economic Stau și mă gândesc în acest sens dacă nu ar fi corect să sancționezi prin lege Executivul fără strategie economică. Revăzândaceste două decenii trăite cred că ar fi foarte puțini cei care ar fi exonerați de o oarecare răspundere .Aștept de la actualul Guvern o strategie coerentă de dezvoltare care trebuie să acopere toată țara și nu zonele de unde provin miniștrii care au acces la resurse.Senator PNL de Galați

Dr. Paul Ichim

08 mai 2013

Advertisements

One thought on “Avem un oraş. Cui îi pasă cu adevărat de el?

  1. Mda dureros.Si cu toate astea non comenturile pt acest art iti dau dreptate cind spui ca ne meritam soarta pt ca nici macar un coment nu sintem in stare sa atribuim acestei drame traita de galateni,tu mai vb de protastat!
    Salut pe dl Ichim daca ar fi asa mereu!!!Asa este are dreptate totul a fost o minciuna faza cu pierderea zilnica a spe milione a fost cheia PRIVATIZARII LA NEGRU a SIDEXULUI.Naiv sa fii sa crezi asta cnd se stie ca Sidexul a ducea pib 5 la suta plus alt 10 indirect prin lantul resturilor firme legate de el!Probabil cnd cangrena e totala vom iasi sa protestam si sa tragem toate executivele foste la rapundere nu pt lipsa unui program de dezvoltare cit pt non combat si sabotaj economic national!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s